Pomoč pri prijavi v Microsoft TeamsOblak 365Arnes Učilnice

kontakt | šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | prehrana | naši uspehi | knjižnica | šport | povezave | IP | galerija | video | šolarček

Novice

Šolske novice
Šolske novice

šolsko leto: razred: objavil-a:

19. 11. 2022, 18:55
Regina Dobaja
1 od 9
Zdravilni učinki koprive

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa. Najdemo jih, s tipanjem, tudi v najtemnejši noči.« (Culpeper, 1561)

Mladi zeliščarji 4. razreda so srečanje pričeli s čajem in z uganko. Ker o zeliščih že precej vedo, so spretno reševali uganko o tem iz katerih zelišč je čaj pripravljen. V njem je bila tudi kopriva, zato jo je bilo potrebno bolje poznati. Najprej so jo spoznali v pesmi, ki jo najdejo v knjigi Zelena pravljica. Prepevali so jo. Potem je Marija poskrbela, da so dobro spoznali mrtvo in pravo koprivo. Poučili so se o njenih zdravilnih lastnostih, njenih posebnostih in o tem kdaj, kako in kaj nabirati. Da je kopriva res okusno superživilo so poskusili v koprivinih palačinkah, ki so jih namazali z Marijino marmelado iz vrtnic. Na željo zeliščarjev sta prispevku priložena recepta, ki so ju želeli. Verjamem, da se bodo priprave kolačkov in palačink (s pomočjo staršev)  z veseljem lotili. 

Adobe Acrobat dokument Kopriva - recepta

4. razred

11. 11. 2022, 8:25
Judita Bračko
1 od 2
Folkloristi na nastopu v Lenartu

V petek, 4. 11. 2022, smo se s folkloristi naše šole udeleželili prireditve ob občinskem prazniku v Lenartu in z otroško igro in plesom popestrili prireditev.

3. razred 4. razred 5. razred 7. razred

20. 10. 2022, 21:20
Simona Čuček
1 od 3
Zeliščarji 4. razreda

Svoje prvo zeliščarsko druženje so v letošnjem šolskem letu dočakali tudi zeliščarji 4. razreda. Srečanje smo pričeli s klepetanjem in smehom. Sledila je predstavitev knjige Zelena pravljica, ki so jo s čudovitimi ilustracijami pomagali ustvariti tudi sami.  Veseli so bili, da so si lahko vsak svoj izvod odnesli domov. Srečanje smo zaključili s petjem in odličnim vrtničnim sokom.

4. razred

7. 10. 2022, 11:04
Judita Bračko
1 od 10
Cirkuške vragolije bratov Malek

Tudi četrtošolcem in petošolcem sta brata Malek cirkuško obarvala njihov četrtkov šolski dan. Nasmejala sta nas in nas naučila nekaj zanimivih cirkuških vragolij. Učenci so v njuni družbi zelo uživali.

4. razred 5. razred

3. 10. 2022, 10:00
Petra Munda
1 od 9
Tehniški dan "Od lanu do platna"

Tudi učenci 4. in 5. a so v četrtek, 29. septembra, bili gostje Turističnega društva Destrnik. Prijazni gostitelji so skupaj z našo učiteljico Ireno Pernat  zavrteli kolo časa dobro stoletje nazaj in učencem pričarali krasen dan. Ti so se lahko preizkusili v različnih spretnostih od tolčenja lanenih stebel s tolkačem, trenjem s pomočjo trlic, pa do predenja na kolovratih, vezenja in peke rogljičkov. Pobliže pa so spoznali tudi življenje viničarjev ter stavbno dediščino naših prednikov. Dan, ki si ga je vredno zapomniti, saj dobre misli pridelajo dobre sadove.

4. razred 5. razred

29. 9. 2022, 22:27
Mojca Vogrin Pivljakovič
1 od 7
Pri zeliščarki in čebelarju - naravoslovni dan

Kljub temu, da se je ta teden  sonce skrivalo za oblaki, se nam je v sredo, 28. 9. 2022, prikazalo ravno toliko, da nas je malce ogrelo. Že v uvodu sta nam nasmeh na obraz pričarala gospa Danica in gospod Jože. Na njunem ekološkem vrtu gojijo zelišča in čebelarijo.

Ob potki smo spoznali zelišča, katerih imena so v slovenskem in latinskem jeziku zapisana na ličnih, glinenih tablicah. Opazili smo mnogo ptičjih hišic in hotel za žuželke.  Spoznali smo, kako pomembno je ravnovesje v naravi. Naenkrat se nam je pogled ustavil na čarobni hišici, ki je bila pod zemljo. Čajnica, kakor poimenujejo zemljanko nas je popolnoma očarala, saj smo v njej prisluhnili pravljici o babici Zimi.

Izdelali smo si ogrlico in leseno piščal. Nadeli smo si čebelarsko obleko in se odpravili do čebelnjaka. Gospod Jože nam je povedal veliko zanimivosti, med njimi tudi to, da čebela živi 21 dni in ves čas dela. Sedaj se zavedamo, kako koristne so čebele in da brez njih ne bi bilo življenja..

Ob koncu smo se posladkali z odličnimi palačinkami, ki smo jih namazali z medom  in posuli z ajdovimi kokicami. Mmm.

Bilo je zanimivo, poučno in zabavno.

4. razred 5. razred

23. 9. 2022, 13:19
Judita Bračko
1 od 9
Športno smo preživeli dan slovenskega športa

23. september, dan slovenskega športa smo preživeli v gibanju. Učenci so se srečali z različnimi športnimi disciplinami. Že zjutraj smo zaplesali s plesnimi učitelji Tovarne plesa, na igrišču pa smo s lenarškimi košarkaši spretno vodili košarkarsko žogo in se zabavali skozi različne gibalne igre. Športni dan smo zaključili s krajšim pohodom po kraju. Na tak način smo ples in košarko še bolj približali učencem. Le ti  bodo lahko pod vodstvom Tovarne plesa obiskovali ure plesa v prihodnje tudi v Voličini. Vabljeni.

4. razred 5. razred 6. razred


© 2004-2022 OŠ Voličina. Vse pravice pridržane. | 7. 12. 2022, 21:38