Oblak 365Arnes Učilnice

kontakt | šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | prehrana | naši uspehi | knjižnica | šport | povezave | IP | galerija | video | šolarček

Knjižnica

Knjižnične novice
Šolska knjižnica
Bralna značka
Učbeniški sklad
Adobe Acrobat dokument Domače branje (seznam)
Adobe Acrobat dokument Cankarjevo tekmovanje
Šolske potrebščine 2023/24
COBISS+
Knjižnične novice

šolsko leto: objavil-a:

26. 3. 2024, 7:55
Mateja Karneža
1 od 1
Marčevske knjižne novosti

Zima se je poslovila in prišla je pomlad. V mesecu marcu smo v šolski knjižnici obogatili knjižnično zbirko z novimi knjigami za vse starosti, za najmlajše in najstarejše bralce v šolskih klopeh. Poglejte in se prepričajte.

Marčevske knjižne novosti

Knjižnica

19. 2. 2024, 18:04
Mateja Karneža
1 od 1
Februarske knjižne novosti

Pred nami so zimske počitnice, med katerimi bo veliko prostega časa, ki ga lahko zapolnimo tudi z branjem knjig. V šolski knjižnici te čaka na policah nekaj novih knjig. Poglej, morebiti najdeš kaj zase.

Februarske knjižne novosti

Knjižnica

15. 12. 2023, 8:34
Mateja Karneža
1 od 1
Decembrske knjižne novosti

Prazniki že trkajo na naša vrata in približuje se čas, ko bomo imeli več časa zase in svoje bližnje. Popoldneve in večere si lahko popestrite  tudi z branjem knjig. Poleg priloženih novosti, ki so se znašle na knjižnih policah, imamo vedno bogatejšo knjižnično zbirko, ki čaka na vas.

Želim vam sproščeno praznično branje!

Decembrske knjižne novosti

Knjižnica

19. 11. 2023, 18:00
Mateja Karneža
1 od 1
Novembrske knjižne novosti

Na knjižnih policah se je meseca novembra nabralo veliko novih knjig za bralce vseh starostnih skupin. Če boste pogledati na priloženo povezavo, boste našli seznam le-teh. Upam, da boste našli tudi kaj zase in se oglasili v šolski knjižnici, da si izposodite katero izmed knjig.

Novembrske knjižne novosti

Knjižnica

14. 11. 2023, 10:38
Mateja Karneža
1 od 5
Evropski jeziki

Včeraj, v ponedeljek, 13. 11. 2023, smo na šoli organizirali predavanje o uradnih jezikih Uvropske unije, ki mu je sledila še podrobnejša predstavitev naše sosednje države Madžarske in njenega jezika.

Gospod Matej Škorjak, ki prihaja s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je učencem 8. in 9. razreda predstavil veliko zanimivosti o uradnih jezikih EU, kje se uporabljajo, kdo jih govori ..., kaj je materni in kaj mrtvi jezik, koliko jezikov se govori na Zemlji in kateri je jezik, ki ga govori največ prebivalcev našega planeta. Kot zanimivost je učencem s pomočjo posnetka predstavil sporazumevanje na enem izmed španskih otokov, kjer se prebivalci ne sporazumevajo z besedami, ampak z žvižganjem.

Gospa Ines Katarina Gall, prestavnica Lisztovega inštituta, je nato predstavila Madžarsko z njenimi naravnimi in kurnimi znamenitostmi in spregovorila v madžarščini, ki je nihče izmed nas ni čisto nič razumel. Kmalu smo ugotovili, da imajo Madžari v svojem jeziku veliko več črk kot mi, a mački še vedno rečejo enako kot mi.

YouTube video Sporazumevanje z žvižganjem na španskem otoku La Gomera

8. razred 9. razred Knjižnica

27. 10. 2023, 11:19
Mateja Karneža
1 od 1
Oktobrske knjižne novosti

Dnevi so vse krajši, noči pa daljše, zato se ob večerih prileže počitek s knjigo v roki. Na knjižnih policah v šolski knjižnici se je znašlo ponovno cel kup novih knjig. Poglejte, če najdete kaj zanimivega.

Oktobrske knjižne novosti

Knjižnica

15. 10. 2023, 17:24
Mateja Karneža
1 od 7
7. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Medgeneracijsko branje

V sklopu sprejema prvošolcev v šolsko skupnost je devetošolka Zala Družovič našim najmlajšim prebrala pravljico Jane Chapman Krtov mirni kotiček. Učenci so pridno poslušali, Zala pa se je dobro znašla v vlogi bralke in prvošolcem pokazala, kako bodo brali čez devet let.

Ob tej priložnosti so vsi prvošolci prejeli slikanico Marka Kravosa Ptica selivka, ki jo je doniralo Društvo Bralna značka Slovenije.

Dogodkovnik NMSB

1. razred Knjižnica

3. 10. 2023, 9:13
Mateja Karneža
1 od 4
6. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Na obisku v vrtcu

Učenci 2. a so obiskali svoje prijatelje v vrtcu, in sicer v skupinah Sončki in Utrinki. V parih ali skupinah so jim prebrali krajše zbodbe in se o njih pogovorili. Čeprav so majhni, jim je šlo dobro od rok. Saj veste, vaja dela mojstra. Vsak drugošolec je še narisal pobarvanko na temo svoje knjige, ki so jo z vrtčevskimi otroki skupaj pobarvali.

Dogodkovnik NMSB

Sončki Utrinki 2. razred Knjižnica

30. 9. 2023, 20:23
Mateja Karneža
1 od 6
5. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

O vesolju

Učenci 2. b so v mesecu septembru raziskovali vesolje. Po skupinah so si izbrali temo, ki jih je najbolj pritegnila. Skupaj so pregledovali in brali knjige, kasneje pa svoja opažanja predstavili drugim skupinam. Veliko so se naučili o meteoritih, sončnem mrku, zvezdah in spoznali nekaj ozvezdij. Ali ste vedeli, da obstaja ozvezdje Velika zajemalka? Tudi drugošolci niso, a zdaj vedo.

Dogodkovnik NMSB

2. razred Knjižnica

28. 9. 2023, 15:24
Mateja Karneža
1 od 1
Septembrske knjižne novosti

Mesec dni pouka je že za nami, odprla so se tudi vrata šolske knjižnice in knjižne police so postale bogatejše za kar nekaj novih knjig. Poglejte seznam novosti, na katerem morebiti najdete kaj za vaš bralni okus.

Se vidimo v knjižnici.

Septembrske knjižne novosti

Knjižnica

27. 9. 2023, 19:33
Mateja Karneža
1 od 8
4. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Prvi obisk šolske knjižnice

V torek, 26. 9. 2023, so naši prvošolci prvič obiskali šolsko knjižnico. Spoznali so prostor, izvedeli, kje najdejo knjige za cicibane, kako iščemo knjige v knjižnici in kako si knjige izposodimo. Da je bil obisk knjižnice še bolj zanimiv, so učenci prisluhnili pravljici Poppy Bischop: Medvedkova knjižnica. Prvošolci so se izkazali za zelo dobre poslušalce. Najbolj pa so se razveselili, ko so si na koncu lahko izposodili vsak svojo knjigo.

Dogodkovnik NMSB

1. razred Knjižnica

27. 9. 2023, 16:28
Mateja Karneža
1 od 7
3. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Beremo skupaj

V 3. razredu smo skupaj prebirali knjigo Josipa Ribičiča: Nana, mala opica. Še posebej nam je lepo, kadar to lahko počnemo skupaj. Prejšnji dve leti nam je knjige brala učiteljica Silva, sedaj pa lahko to počnemo že sami. Vsebino smo si popestrili z ilustracijami, ki smo jih pritrdili na pano. Uživali smo v skupnem branju.

Dogodkovnik NMSB

3. razred Knjižnica

20. 9. 2023, 15:41
Mateja Karneža
1 od 2
2. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Pišemo in beremo

Učenci 4. razreda so napisali narobe pravljico, ki so jo vsak posebej prebrali svojim sošolcem v skupini. Po načelih formativnega spremljanja so po kriterijih uspešnosti podali sošolcem ob poslušanju pravljic svoje povratne informacije. Ob poslušanju in vrstniškem vrednotenju so zelo uživali. Svoje pravljice bodo poslali na šolski časopis Šolarček in z nekaterimi popestrili razredni strenski časopis.

Dogodkovnik NMSB

4. razred Knjižnica

20. 9. 2023, 15:29
Mateja Karneža
1 od 4
1. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Branje z lovcem

Učenci 4. in 5. razreda so v sklopu posebnega dne, ko so se z lovcem odpravili v gozd, posvetili nekaj časa skupnemu branju z lovcem. Gospod Kranvogel je učencem prebiral strokovno literaturo, ki ima v letošnjem projektu NMSB posebno težo, saj je ena imed nalog projekta branje strokovne literature. V roke je vzel revijo Lovec in učencem prebral strokovni članek o Lisici. Učenci so z zanimanjem poslušali in postavili lovcu kar nekaj vprašanj.

Dogodkovnik NMSB 23

4. razred 5. razred Knjižnica

8. 9. 2023, 16:25
Mateja Karneža
1 od 1
Nacionalni mesec skupnega branja

Današnji dan, 8. september, je uradni pričetek Nacionalnega meseca skupnega branja 2023, ki se mu bomo kakor že prejšnja leta tudi letos pridružili z našimi učenci.

V letošnjem letu bo projekt posebno pozornost namenili:

  • promociji nacionalnih projektov za spodbujanje branja in bralne pismenosti v domačem in mednarodnem prostoru,
  • branju strokovne in stvarne literature in
  • medgeneracijskemu branju.

O naših aktivnostih boste obveščeni na šolski spletni strani, lahko pa nam sledite tudi na dogodkovniku, kjer bodo objavljene vse naše dejavnosti, povezane z branjem.

Dogodkovnik NMSB23

Knjižnica


© 2004-2024 OŠ Voličina. Vse pravice pridržane. | 12. 4. 2024, 15:34 |