Pomoč pri prijavi v Microsoft TeamsOblak 365Arnes Učilnice

kontakt | šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | prehrana | naši uspehi | knjižnica | šport | povezave | IP | galerija | video | šolarček

Novice

Šolske novice
Šolske novice

šolsko leto: razred: objavil-a:

3. 12. 2022, 19:31
Janja Horvat
1 od 4
OŠ Voličina gostila državno tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo priznanje

V petek, 2. 12. 2022, je naša šola gostila državno tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo priznanje. Tekmovanje je pod okriljem Prirodoslovnega društva Slovenije, OŠ Voličina je vabilo za organizacijo z veseljem sprejela. Sodelovalo je 39 učencev, v spremstvu dvajsetih mentorjev iz dvajsetih različnih šol. Barve OŠ Voličina sta zastopala Jure Sirk in Alen Sužnik iz 9. razreda. Po kratkem kulturnem programu, ki je temeljil na predstavitvi šole in samega kraja, so tekmovalci ob 15. uri pričeli s tekmovanjem. Za organizacijo in pomoč pri izvedbi samega tekmovanja se zahvaljujem g. ravnatelju, sodelavcem, tehničnemu osebju ter učencem.

2. 12. 2022, 17:40
Nataša Herga Kosi
1 od 37
Novembrske novičke 1. b

Prepletali smo mrežo prijateljstva. Po skupinah ustvarjali na temo jesenskih opravil. Pisali pisma starejšim in osamljenim, pridno zbirali kovančke za Urbana, pripravljali likovne izdelke za projekt Zlati sonček,… Res smo bili delovni in pridni. Vem in verjamem, da so si vsi učenci s trdim delom prislužili manjšo pozornost dobrih decembrskih mož.

1. razred

1. 12. 2022, 18:00
Nataša Herga Kosi
1 od 25
Mož, ki na svet gleda s srcem in dušo

A veste, da po Slovenski goricah otroke v šoli in vrtcu že obiskuje dobri mož? Tega možakarja pripeljejo kar v kombiju in spremlja ga tudi žena. Gospod je zelo dobrosrčen, nasmejan, zgovoren. Pri njem pa opazimo eno posebnost, to je bela palica. Ta nas opozori, da je gospod slep.

Govorim o gospodu Sotlarju, ki je našo šolo obiskal v torek, 29. 11. 2022. Skupaj z ženo Slavko ter s pomočjo prijaznega šoferja Toneta nam je pripravil lepo presenečenje, saj je pripeljal kar veliko lesih izdelkov, ki jih izdeluje od takrat, ko je leta 2011 zaradi hude bolezni oslepel. Povedal nam je, da smo mi že 61 šola oz. ustanova zapovrstjo, ki jo je obdaril in obiskal.

Otrokom je predstavil pripomočke, ki mu pomagajo pri izdelavi lesenih izdelkov ter belo palico, ki jo uporablja pri gibanju, da z njo lahko zazna ovire. Hkrati bela palica opozarja ostali videče ljudi, da so se srečali z osebo, ki je slepa oz. slabovidna. Tudi sami učenci so lahko preizkusili, kako je, če je naenkrat pred njihovimi očmi samo tema. Nadeli so si posebna očala ter se preizkusili v hoji z belo palico. Sledili so zvoku ploskanja.

Učenci 1. VIO so gosta sprejeli z veselo pesmijo Ko si srečen. G. Borut se je v naši družbi počutil zelo lepo, saj nam je povedal, da ga otroški smeh, radovednost, igrivost, …napolnijo s pozitivno energijo ter mu dajo zagon za delo tudi vnaprej. Njegovo sporočilo je jasno: »Nikoli, ampak, res nikoli, ne obupaj!«

Vsem trem se za obisk ter darovane lesene izdelke iz srca zahvaljujemo ter jim želimo, da osrečijo še veliko otroških src.

1. razred 2. razred 3. razred

30. 11. 2022, 13:37
Mateja Karneža
1 od 8
9. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Branje

V 3. rarzredu so učenci Nacionalni mesec skupnega branja 2022, ki se je sicer začel meseca septembra, podaljšali in si pri razrednih bralnih dejavnostih zadali izziv, da branje povežejo z gibanjem ali da o gibanju kaj preberejo. Ker v razredu radi sodelujejo, so se odločili, da ne bodo brali sami, ampak v skupini ali dvojicah. Vse do konca meseca oktobra so učenci tako opravljali različne gibalno-bralne naloge in jih vpisovali v bralni dnevnik, ki so ga po počitnicah prinesli v šoli in ga predstavili. Povedali so, da brati ob gibanju ni tako lahko, je pa zabavno. Še bolj zabavno pa je brati z babico, s teto, z dedkom, s sošolcem, sošolko ... Tudi pri pouku so skušali čim več vsakodnevnega branja povezovati z gibalnimi nalogami in čim več brati v paru ali skupini.

3. razred Knjižnica

29. 11. 2022, 13:41
Nina Čuček
1 od 13
Podmladek Rdečega križa na obisku pri starejših v Lenartu

V ponedeljek, 28. 11. 2022 smo v sklopu interesne dejavnosti Podmladek RK obiskali starejše stanovalce v Domu starejših v Lenartu. Učenci so pripravili lep, zanimiv, glasbeni, pesniški program in tako starejšim polepšali dan. Vsi smo zelo uživali. 

28. 11. 2022, 18:17
Simona Čuček
1 od 15
Naš škrat Zdravilko

V Voličini, v učnih vrtovih pri Sv. Rupertu, živi prav poseben škrat. Zdravilko mu je ime. Je prijazen škrat in velik prijatelj živali in tistih ljudi, ki imajo radi naravo in lepo skrbijo zanjo. Če ga želite še bolje spoznati, povprašajte o njem naše mlade zeliščarje.

Ker pa je pravi škrat Zdravilko samo eden in edini, smo pri zeliščarskem krožku sklenili, da si bo vsak izdelal svojega škratka. Za pomoč smo prosili zeliščarici Marico in Mojco, ki sta nam škratke zašili in narisali, sami pa smo jih napolnili s cvetovi vrtnice, sivke, citronke in roženkrauta. Ob pomoči tet zeliščaric smo jih zašili in veseli odnesli domov. Naši škratki nam bodo pomagali, da bomo vsak dan na svojem obrazu nosili širok nasmeh.

1. razred 2. razred 3. razred

27. 11. 2022, 19:48
Petra Munda
1 od 2
36. Maistrove prireditve na Zavrhu

V petek, 25. novembra, so na Zavrhu potekale že 36. Maistrove prireditve. V domu kulture je bil predstavljen roman mladega avtorja Andraža Babška z naslovom Junak ter referat o slovenskogoriškem rojaku, dr. Antonu Murku. V kulturnem programu so sodelovali tudi učenci naše šole. Klara Sužnik, Lu Lepenik in Jaša Vrčko iz 5. a, so se predstavili s  pesmijo O. Župančiča z naslovom Sneguljčica. Zaslužijo si pohvalo za vzoren nastop.

5. razred

27. 11. 2022, 18:40
Petra Šuman
1 od 6
Obisk kmetije Kocbek

Pri predmetu sodobna priprava hrane smo v četrtek, 17. in 24. 11. 2022, obiskali kmetijo Kocbek. V sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega letošnji slogan je bil »Zajtrk z mlekom-super dan«, smo se seznanili z postopkom izdelave mlečnih izdelkov. Gospa Mateja Kocbek nam je v celoti opisala pot mleka od hleva do izdelkov. Na kmetiji predelujejo mleko v navadne in sadne jogurte, kislo mleko, sirotko, skuto, sire za žar... Previdno so nam bili razkazani prostori, kjer te izdelke tudi pripravljajo. Ob koncu predstavitve smo izdelke tudi poizkusili. Učencem so po okusu najbolj ustrezali sadni jogurti, je pa večina njih poskusila tudi sirotko. Vsi smo si privoščili tudi kos gibanice. Ko smo se odpravili domov, je vsak prejel liter mleka, sirotko in recept za pripravo kislega mleka. Druženje na kmetiji je zelo hitro minilo in oba dni, nas je na poti proti šoli prijetno grelo sonce. Če želite izdelke tudi sami poskusiti, so le ti dostopni v domači prodajalni, na tržnici v Lenartu in na avtomatu pri pošti v Lenartu.

Adobe Acrobat dokument Kislo mleko
24. 11. 2022, 17:40
Nataša Herga Kosi
1 od 28
Projekt Zobni alarm

Prvošolci  pridno zbirajo kovančke, ki jim jih prineseta Zobna miška ali pa Zobna vila. Nastavita jih v  zameno za mlečni zobek. Da so pa ti zobki lepi in da bodo lepi in zdravi tudi stalni zobje, pa jih je potrebno seveda tudi redno in pravilno čistiti. Gospa Ksenija Škerbot nas je do zdaj obiskala že dvakrat. Povedala ter pokazala nam je, kako pravilno očistimo zobe, spoznali smo tudi že anatomijo zoba ter pridno ščetkali zobke z novimi ščetkami. Verjamemo, da bosta tudi naslednja dva obiska zelo poučna in zanimiva.

1. razred

23. 11. 2022, 21:12
Irena Pernat
1 od 7
Izdelava novoletnih čestitk

Učenci vključeni v OPB in učenci ID Podmladek RK Voličina smo se odločili za izdelavo novoletnih čestitk, ki jih bomo podarili starejšim občanom. 

V njihove domove želimo vnesti nekaj prazničnega navdiha. 

23. 11. 2022, 16:18
Silva Potočnik
1 od 1
Mednarodni dan strpnosti

16. novembra praznujemo mednarodni dan strpnosti. Ob tem dnevu želimo poglobiti vedenje o pomenu strpnosti in izpostaviti problematiko nestrpnosti. Namen projekta je tudi, da skozi uresničevanje vseh ciljev spodbujamo prijateljstvo med otroki, medsebojno spoštovanje, razumevanje, sprejemanje ter posledično tudi sodelovanje med njimi.

Z učenci 1. VIO smo izvedli izobraževalno-ustvarjalno delavnico. Tema letošnjega projekta je LEPA BESEDA LEPO MESTO NAJDE. Prisluhnili smo pravljici Kdo je napravil Vidku srajčico. Skozi pravljico smo poglabljali odnose glavnih likov, se poglabljali v naše odnose in v odnose drugih do nas. Izbrali smo si sošolca, prijatelja ali družinskega člana in mu s pomočjo likovnega ustvarjanja sporočili nekaj lepega.

1. razred 2. razred 3. razred

22. 11. 2022, 15:08
Petra Cvikl Marušič
1 od 1
Zbiranje starega papirja

Devetošolci bodo zelo veseli in hvaležni, če jim boste pomagali pri zbiranjui starega papirja. S tem boste naredili nekaj v dobrobit narave ter jim obenem pomagali zbrati sredstva za njihovo slovo od osnovne šole.

Keson bo od ponedeljka, 28. 11. do petka 2. 12. 2022 na parkirišču pred telovadnico.

Nekaj dodatnih informacij najdete še na letaku.

19. 11. 2022, 20:26
Regina Dobaja
1 od 4
Pomagamo: Otroci za otroke

Ne pozabite, da v šoli in vrtcu do konca meseca poteka akcija društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki. Pomagamo dečku Urbanu.

Kovance v vrednosti enega ali dveh evrov zbiramo v vrtcu in v šoli. V našem hranilniku se jih je že precej nabralo (tudi bankovci).

Vabljeni k sodelovanju.

19. 11. 2022, 20:14
Regina Dobaja
1 od 9
Nenapovedan obisk

Petkov dan nam je polepšal nenapovedan obiskovalec. Tiho trkanje, ki smo ga zaslišali med delom, ni napovedovalo obiskovalca pri vratih razreda kot smo mislili in seveda tudi preverili. Čez čas smo opazili, da nas nekdo opazuje od zunaj. Res radovedno, nič prestrašeno nas je opazoval. Kaj je obiskovalec želel nismo izvedeli, kljub temu, da nam je nekaj vneto razlagal. Tako, da tudi ne vemo, kaj je našega obiskovalca prineslo na naše okno. Mogoče so ga zanimali govorni nastopi, kjer smo opisovali živali. Mogoče se je želel z nami pri likovni umetnosti igrati z barvami. Ali pa … Kdo bi vedel. Veseli smo te bili. Polepšal si nam petkov dan in nam pričaral nasmehe na obraz.

ARNES video Posnetek

3. razred

19. 11. 2022, 18:55
Regina Dobaja
1 od 9
Zdravilni učinki koprive

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa. Najdemo jih, s tipanjem, tudi v najtemnejši noči.« (Culpeper, 1561)

Mladi zeliščarji 4. razreda so srečanje pričeli s čajem in z uganko. Ker o zeliščih že precej vedo, so spretno reševali uganko o tem iz katerih zelišč je čaj pripravljen. V njem je bila tudi kopriva, zato jo je bilo potrebno bolje poznati. Najprej so jo spoznali v pesmi, ki jo najdejo v knjigi Zelena pravljica. Prepevali so jo. Potem je Marija poskrbela, da so dobro spoznali mrtvo in pravo koprivo. Poučili so se o njenih zdravilnih lastnostih, njenih posebnostih in o tem kdaj, kako in kaj nabirati. Da je kopriva res okusno superživilo so poskusili v koprivinih palačinkah, ki so jih namazali z Marijino marmelado iz vrtnic. Na željo zeliščarjev sta prispevku priložena recepta, ki so ju želeli. Verjamem, da se bodo priprave kolačkov in palačink (s pomočjo staršev)  z veseljem lotili. 

Adobe Acrobat dokument Kopriva - recepta

4. razred

18. 11. 2022, 12:03
mag. Anton Goznik
1 od 12
Tradicionalni slovenski zajtrk

Danes smo v vseh vrtcih in osnovnih šolah namenili dejavnosti izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Otroci in učenci so se na dogodek odlično pripravili, kar je razvidno iz fotografij o samem dogodku. Otroke v vrtcu v Voličini in Selcah je včeraj obiskal čebelar Aleš Vanék.

Postreženi so bili s tradicionalnimi živili zajtrka, z domačim kruhom, namazanim z maslom in medom lokalnih čebelarjev, mlekom domačega pridelovalca in domačimi slovenjegoriškimi jabolki. Uživanje zajtrka so nadgradili z izobraževanji o pomenu lokalne pridelane hrane in zdravega načina prehranjevanja. 

Otroke v vrtcu Voličina in učence šole je pri uživanju zajtrka obiskal podžupan Občine Lenart, g. Franci Ornik.

V času zajtrka je v jedilnici pod mentorstvom Natalije Šijanec ubrano zapel OPZ. Kaj in kako so zapeli lahko prisluhnete, če boste kliknili na spodnjo povezavo. Prijetno poslušanje.

YouTube video Otroški pevski zbor OŠ Voličina - Leti moja čebelca
18. 11. 2022, 8:50
Katja Majhenič
1 od 3
Gimnazija Antona Martina Slomška Maribor vabi na posebne dneve

Gimnazija Antona Martina Slomška Maribor vabi učence od 6. do 9. razreda na prav posebne dneve, kjer bodo spoznali življenje in delo na šoli. Več si lahko preberete v priponkah.

Adobe Acrobat dokument 9. razred - Dijaški dom AMS
Adobe Acrobat dokument 9. razred - Gimnazija AMS
18. 11. 2022, 7:46
mag. Anton Goznik
1 od 5
Razstava z naslovom Rudolf Maister Vojanov – general, pesnik in slovenski domoljub na ogled v jedilnici šole

Včeraj v četrtek, 17. 11. 2022, smo ob 10:30 v jedilnici OŠ Voličina svečano odprli likovno razstavo z naslovom Rudolf Maister Vojanov – general, pesnik in slovenski domoljub. Likovni natečaj je izvedlo Domovinsko društvo general Rudolf Maister Maribor. Otvoritve razstave so se udeležili učenci III. VIO. 

Na dogodku je zbranim o liku generala Maistra z naslovom General Maister -  naš vzor spregovoril g. Aleš Arih, o vsebini razstave pa mag. Zdravko Luketič. V kratkem kulturnem programu sta pod mentorstvom učiteljice Natalije Šijanec natopila Ela Lepenik in David Lorenčič.

YouTube video Posnetek otvoritve likovne razstave
17. 11. 2022, 7:07
Medeja Ritlop
1 od 12
Sodelovanje pri projektu Tek podnebne solidarnosti

Z učenci 1. a in 1. b razreda smo v mesecu novembru sodelovali pri projektu Tek podnebne solidarnosti.

Ogledali smo si posnetek oddaje Infodrom z naslovom Šola v Keniji. Ob ogledu posnetka samo se pogovarjali o razlikah in podobnostih, ki jih lahko opazijo med našo šolo, razredom in med šolo v Keniji. Pogovorili smo se o zvezkih, pisalih, ki jih uporabljajo, uniformi oziroma oblačilih, ki jih nosijo, elektronskih napravah, tabli in prehrani, ki so je učenci šole v Keniji deležni. Z učenci smo ugotovili, da se šolanje v Keniji zelo razlikuje od našega, prav tako vsak otrok v Keniji ni deležen šolanja, saj je šolstvo predrago za njihove razmere. To spoznanje je šokiralo tudi učence, zato so si zaželeli, da se to spremeni, saj si vsak otrok želi obiskovati šolo, spoznati nove prijatelje in se naučiti novih stvari.

Sledilo je likovno ustvarjanje učencev. Vsak je na list papirja z vodenimi barvicami naslikal razred iz šole v Keniji.

1. razred

11. 11. 2022, 18:04
Silva Potočnik
1 od 10
Likovno ustvarjanje na prostem

Z učenci smo se dogovorili, da bomo pri likovni umetnosti ustvarjali malo drugače. Odpravili smo se na šolsko igrišče in ustvarjali z naravnimi materiali, ki smo jih tam našli. Nastali so zanimivi likovni izdelki.

2. razred

11. 11. 2022, 8:25
Judita Bračko
1 od 2
Folkloristi na nastopu v Lenartu

V petek, 4. 11. 2022, smo se s folkloristi naše šole udeleželili prireditve ob občinskem prazniku v Lenartu in z otroško igro in plesom popestrili prireditev.

3. razred 4. razred 5. razred 7. razred

10. 11. 2022, 21:21
Simona Čuček
1 od 11
Zeliščarji 3. razreda in kopriva

Ajs, ajs, ajs, kopriva me je spekla! Ajs, ajs, ajs in mi tole rekla: "Tudi če imaš zavezane oči, kopriva nase te opozori!"

Koprivo so danes spoznavali zeliščarji 3. razreda. Nasmejali so se ob njenih domačih besedah in popili čaj, v katerega je Marija dodala tudi koprivo. Spoznali so mrtvo in pravo koprivo. Obe so si ogledali, ju potipali in poskusili. Marija jim je predstavila  zdravilnosti prave koprive in povedala, da je nek neznan zdravnik dejal, da če bi človeštvo vedelo za zdravilne lastnosti koprive, bi jih vsi pridelovali. Naučili so se, da je kopriva pravo superživilo. Po učenju pa je tretješolce čakalo še zdravo presenečenje, koprivina juha. Vsi so jo pogumno poskusili in si vanjo dodali še cvetne lističe ognjiča, vrtnice, boreča, mrtve koprive, popečen kruh in koščke koprive. Tudi vi kdaj posežite po koprivi in si pripravite kak zdrav napitek ali okusno jed. 

3. razred

8. 11. 2022, 17:25
Natalija Šijanec
1 od 17
Poučni koncert Gojmirja Lešnjaka Gojca in Marte Zore z glasbeniki

V torek 8. 11. 2022, je bil v Kulturnem domu v Voličini za vse učence šole, izveden brezplačni koncert Gojmirja Lešnjaka Gojca in Marte Zore z glasbeniki. V dinamičnem 60 minutnem koncertu so učenci spoznavali različne inštrumente, glasbene žanre (opero, pop, rock, metal, etno), stile, ter aktivno sodelovali s petjem. Gojc je učencem predstavil tudi poezijo N. Grafenauerja in Borisa A. Novaka. Učenci, kakor tudi učitelji, so uživali in se zabavali.

YouTube video Nekaj utrinkov iz koncerta
7. 11. 2022, 7:11
Janja Horvat
Tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo priznanje

V sredo, 19. 10. 2022, je potekalo šolsko tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo priznanje, ki ga organizira Prirodoslovno društvo Slovenije. Tekmovala sta učenca 9. razreda: Jure Sirk in Alen Sužnik. Oba učenca sta osvojila bronasto priznanje in se uvrstila na državno tekmovanje. Čestitamo!

6. 11. 2022, 17:22
Regina Dobaja
1 od 1
Pomagajmo: Otroci za otroke

Vabljeni, da se pridružite akciji društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki. V Tednu otroka so namreč pričeli z akcijo » Otroci za otroke«. Mi se ji bomo pridružili v mesecu novembru. 

Kovance v vrednosti enega ali dveh evrov novembra zbiramo v vrtcu in v šoli. Otroci vrtca in učenci  1. in 2. VIO zbirajo po razredih oz. znotraj skupine. Učenci 3. VIO in zaposleni pa v tajništvu šole. Denar se zbira za dečka Urbana, ki ima redko gensko okvaro CTNNB1, zaradi katere ne more ne govoriti, ne hoditi, pa bi rad. Da bo vse to lahko storil, zanj že pripravljajo posebno gensko terapijo, ki pa je zelo draga. Pomagali bi mu radi.

Več si o akciji preberite v priloženem dopisu organizatorjev, ki so v vabilu k sodelovanju med drugim zapisali: »Hvala, ker boste skupaj z nami podarili Urbanu in našim drugim sončkom prijaznejše življenje. Vsak kovanček je dragocen kamenček na poti do njihove ozdravitve, do njihovih zdravih nasmehov in do iskric sreče v njihovih očeh. Postanimo lučka tudi v najtemnejših tunelih otrok.«

Palčica Pomagalčica 

Larisa Štoka, 

učiteljica in predsednica društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki

Adobe Acrobat dokument Pismo Kris
Adobe Acrobat dokument Dopis staršem
28. 10. 2022, 19:21
Nataša Herga Kosi
1 od 37
V gozdu

Prvošolci so v tem tednu kar dvakrat uživali v učilnici na prostem - gozdu. Imeli so se zelo lepo in čas je vedno kar prehitro minil. Kako so uživali, pa poglejte kar sami.

27. 10. 2022, 19:12
Regina Dobaja
1 od 17
Zeliščarji 1. in 2. razreda

Današnje zeliščarsko srečanje so najmlajši zeliščarji preživeli skupaj z zeliščarko Marijo. Marija jim je najprej ponudila Zdravilkov čaj, ki je bil skuhan iz jabolka, drnulj in materine dušice. Potem so spoznali ognjič. Navdušeni so bili nad njegovimi različnimi imeni in si skušali o njem čim več zapomniti. Njegova domača imena so babji prstanec, meseček, neven, primožek, ringelc, sončica, ognjec, vremenar … Osmukane ognjičeve cvetove so potem poskusili v palačinkah. Zelo so se zabavali, ko so jedi dajali svoja imena. Vas pa vabimo, da poskusite pripraviti ognjičevo maslo. Za njegovo pripravo potrebujete: 120 g masla, 2 žlici nasekljanih svežih ognjičevih cvetnih lističev, ščepec cimeta in limonin sok. Najprej penasto zmešajte maslo, dodajte ostale sestavine in ponovno premešajte. Po želji lahko maslo tudi posolite. Pa dober tek.

1. razred 2. razred

27. 10. 2022, 14:48
Nataša Herga Kosi
1 od 19
Obisk policista

S prvošolci smo se v oktobru ukvarjali s temo o prometu. Odpravili smo se na učni sprehod, kjer smo opazovali ter spoznavali prometne znake in talne označbe v okolici šole, naredili  poskus vidljivosti v temi, spoznali kakšna oblačila nas naredijo bolj vidna, zakaj je potrebna rumena rutka, kako poskrbimo za varnost v avtomobilu, pri likovni umetnosti izdelovali vozila,… Najbolj pa so se učenci razveselili obiska policista. Malce je preveril, kaj o prometu že znajo ter jim podal še kakšne pomembne napotke. Gospodu Boštjanu Kaloh se za obisk zahvaljujejo ter ga vabimo, da nas še kdaj obišče.

1. razred

27. 10. 2022, 12:35
Biserka Gavez Jaballah
1 od 7
Sončni mrk

V torek, 25. 10. 2022, smo pred šolo opazovali delni Sončni mrk. Pojav se je pričel ob 11.24, vendar nam vreme takrat še ni bilo naklonjeno, saj je bilo pretežno oblačno. Kljub temu smo vztrajali pri opazovanju in ob 12.20 bili priča sredini mrka. Mrk smo si ogledali vsi, učenci in delavci šole.

Več utrinkov opazovanja si lahko ogledate v galeriji. Učenci pa so zapisali tudi nekaj vtisov po opazovanju.

  • Prvič sem ga videl. Bilo je fantastično. Izgledalo je čudovito. (Jure, 6. a)
  • Včeraj sem prvič videl Sončni mrk. Opazoval sem ga s posebnimi očali. Ta dogodek sem videl prvič, čeprav ni bil popoln.
  • Želim si videti še popolni mrk. Zdelo se mi je zelo zanimivo in ta dogodek hočem še ponoviti. (Anže, 8. b)
  • Sončni mrk sem včeraj videla prvič, četudi je bilo Sonce na pol prekrito, se mi je zdelo zelo zanimivo. (Tineja, 9. b)
  • Sončni mrk mi je bil zelo ekstravaganten in zanimiv. Sonce se je videlo le ob skrajnem levem delu. (Ian, 7. a)
27. 10. 2022, 9:08
Petra Cvikl Marušič
1 od 1
Sejem zimske športne opreme

Počasi se bliža zima in čas je, da se pripravimo na zimsko športno sezono. Če so vam pancarji premajhni, smučke prekratke, drsalke razpadajo ali mogoče želite začeti bordati, vse najdete na sejmu zimske športne opreme, ki bo v petek, 18. 11. in v soboto 19. 11. 2022 v Europarku. Tam lahko kupite rabljene kot tudi nove izdelke po nekoliko ugodnejši ceni.

Več podrobnosti je na priloženem letaku.

Želim vam veliko športnih zimskih radosti.

27. 10. 2022, 6:43
Medeja Ritlop
1 od 3
Sodelovalno učenje z učenci 6. razreda

Učenci 1. a in 1. b razreda so v času popoldanskega bivanja spoznali učenke 6. razreda. Prvošolci so se ob njihovi družbi neizmerno zabavali, z učenkami so se igrali spoznavne igrice, naučili so se nove plesne korake ter skupaj preživeli druženje na šolskem igrišču.

1. razred 6. razred

25. 10. 2022, 17:46
Nataša Herga Kosi
1 od 27
ID Ustvarjalnice

Tudi učenci 2. in 3. razreda so pričeli ustvarjati. Drugošolci so izdelovali izdelke iz odpadnih materialov. Imeli so prosto pot, saj so lahko izdelovali po svoji lastni izbiri. Učenci 3. a pa so tokrat ustvarjali z volno. Nastale so zanimive, mehke, nagajive in pisane hobotnice.

2. razred 3. razred

25. 10. 2022, 9:03
Katja Majhenič
1 od 1
Karierni sejem za osnovnošolce

Letošnji že 7. Karierni sejem bo za osnovnošolce potekal v torek, 15. novembra 2022, od 8. do 18. ure v Športni dvorani Ljudski vrt ''Lukna'' (Mladinska ulica 26 v Mariboru). Od 8. do 14. ure bo potekal organiziran prihod osnovnih šol, od 14. do 18. ure sledi popoldanski program z zanimivimi dogodki namenjenimi tudi staršem, učiteljem in svetovalni delavcem. Za več informacij glede Kariernega sejma pripenjamo napovednik dogodka. Informacije o razstavljalcih in dogodkih na sejmu bodo dostopne (konec meseca oktobra) na podstrani spletnega portala Mladi Maribor, ki se bo sproti dopolnjevala z vsebino, ter na Facebook in Instagram strani Mladi Maribor.

Adobe Acrobat dokument Vabilo župana MOM - Karierni sejem 2022
Adobe Acrobat dokument Napovednik - Karierni sejem 2022
Mladi Maribor
YouTube video Napovednik dogodka - video
24. 10. 2022, 14:31
Petra Cvikl Marušič
1 od 1
Zbiranje papirja

Devetošolci OŠ Voličina vas prosijo za pomoč pri zbiranju starega papirja. S tem lahko pripomorete k ohranjanju narave in hkrati pomagate privarčevati nekaj denarja za njihovo valeto.

Zbiralna akcija bo potekala v drugi polovici novembra.

Več podrobnosti si lahko preberete v priloženem letaku.

Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujejo.

21. 10. 2022, 16:14
Simona Čuček
1 od 11
Prevozna sredstva

Učenci 1. a so pri likovni umetnosti kiparili iz ostankov lesa, manjših škatel, tulcev in zamaškov. Ker že ves teden raziskujejo promet, so si izdelali prometna sredstva. Pri svojem delu so uživali.

1. razred

21. 10. 2022, 15:55
Petra Šuman
1 od 1
Svetovni dan jabolk

Vsako leto 21. oktobra obeležujemo svetovni dan jabolk. Njegov namen je, da nas spomni na bogato paleto sort jabolk in poudari njihove številne prednosti in koristi, ki jih prinašajo za naše zdravje. Slovenija ima idealne pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj ima primerno klimo in zemljo. Pomembno je, da so jabolka obrana pravi čas, zato jih je najbolje kupiti pri lokalnem pridelovalcu. Na naši šoli imajo učenci velikokrat na razpolago jabolka, prav tako so nepogrešljiva surovina pri izbirnem predmetu sodobna priprava prehrane in interesni dejavnosti slaščičarski krožek. Pri prehrani smo jih uporabili pri pripravi marmelade, pri krožku pa jih velikokrat vključujemo pri pripravi pit in rezin. Učenke 6. a razreda so ta teden pripravile izvrstno jabolčno pito. Prav tako so učenke 5. razreda dodale jabolka k makovim rezinam. Učenke so pri pripravi uživale in se na koncu tudi posladkale.

Pa ne pozabimo, da eno jabolko na dan odžene zdravnika vstran.

20. 10. 2022, 21:20
Simona Čuček
1 od 3
Zeliščarji 4. razreda

Svoje prvo zeliščarsko druženje so v letošnjem šolskem letu dočakali tudi zeliščarji 4. razreda. Srečanje smo pričeli s klepetanjem in smehom. Sledila je predstavitev knjige Zelena pravljica, ki so jo s čudovitimi ilustracijami pomagali ustvariti tudi sami.  Veseli so bili, da so si lahko vsak svoj izvod odnesli domov. Srečanje smo zaključili s petjem in odličnim vrtničnim sokom.

4. razred

17. 10. 2022, 13:40
Katja Majhenič
1 od 4
TOM potuje, otroke obiskuje

V tednu od 10. - 14. oktobra 2022 smo gostili TOM-ov nahrbtnik v okviru akcije TOM potuje, otroke obiskuje. Sodelovali so učenci 3.a, 5.a in 7.a razreda, ki so v času razredne ure pridobili več informacij o TOM telefonu ter zapisali svoje misli v spomnisko knjigo. Glavni namen akcije je opomniti otroke in mladostnike, da lahko anonimno in brezplačno kontaktirajo TOM vsakič, ko imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor. 

16. 10. 2022, 20:28
Petra Šuman
1 od 5
Svetovni dan hrane

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v Rimu, je 16. oktober razglasila za svetovni dan hrane. Tema letošnjega svetovnega dneva hrane je: "Nikogar ne puščamo ob strani: boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje."

V kontekstu prehranske in energetske draginje in podnebnih sprememb je ključnega pomena trajnostna pridelava in povečanje samooskrbe. Hrana mora postati osnovna dobrina vsakega posameznika, nikogar ne smemo pustiti ob strani. Zato mora vsak od nas z njo ravnati spoštljivo. Vsega tega se zavedamo pri izbirnem predmetu sodobna priprava hrane. Učencem približamo sezonsko pripravo hrane, kako živila pripraviti za zimo in jih v celoti porabiti. Pri predmetu smo pripravljali marmelado iz buče, jurke in aronije. Za ozimnico smo pripravili domačo vegeto. Lotili pa smo se priprave testenin, ki smo jih poimenovali tris: jajčne testenine, testenine s peteršiljem in testenine s paradižnikom.

16. 10. 2022, 15:20
Regina Dobaja
1 od 30
Zeliščarji poročajo

Zeliščarji tretjega razreda so poskrbeli za zeliščno gredico pred šolo. Ob njenem urejanju so uživali. Več vam o tem naj povedo kar fotografije, ki so jih ob tem sami posneli. Želijo si, da bi bila gredica še naprej dom in zavetišče živali in ne odlagališče papirčkov.

3. razred

13. 10. 2022, 17:39
Mateja Karneža
1 od 6
8. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Beremo skupaj

V četrtek, 6. 10. 2022, so se učenci po gibalnih cirkuških dogodivščinah na igrišču odpravili na skupno branje s prijatelji z bivalne enote Zavoda Hrastovec v Voličini. Učenci so s seboj vzeli vsak svojo knjigo in povabili prijatelje k skupnemu branju. Obiska so se zelo razveselili in z zanimanjem prisluhnili branju. Svoje navdušenje so srčno pokazali in z izrečenimi pohvalami in aplavzom niso skoparili. Še sami so prebrali svoje zapise in nam zapeli pesem. Ura Pravljičnega krožka je tako hitro minila.

Dogodkovnik NMSB 2022

3. razred Knjižnica

11. 10. 2022, 17:52
Simona Čuček
1 od 7
Zeliščarji 1. razreda

Prvo zeliščarsko srečanje so najmlajši zeliščarji preživeli skupaj z zeliščarko Marijo. Spoznali so škrata Zdravilka in njegovo domovanje v zeliščnem vrtu. Marija jim je skuhala Zdravilkov čaj, ki je bil pripravljen iz jabolka, drnulj in materine dušice. Ob čaju so zeliščarji pripovedovali o rastlinah in o delu, ki ga opravljajo doma. Imeli so se lepo. 

1. razred

9. 10. 2022, 18:25
Silva Potočnik
1 od 9
Dramatizacija Sovice Oke

V tednu otroka smo si sami ustvarili gledališče 2. a. Izdelali smo lutke in sceno ter dramatizirali Sovico Oko, ki jo je napisala Svetlana Makarovič. Dan prej pa smo uživali v družbi bratov Malek.

2. razred

9. 10. 2022, 18:08
Regina Dobaja
1 od 11
Mladi zeliščarji poročajo

V četrtek so  se zeliščarji 2. in 3. razreda dobili na 1. srečanju. »Stari« zeliščarji so se ponovnega srečanja z Marijo zelo razveselili, novi so jo spoznali. Ob okusnem čaju, ki ga je zanje skuhala, so ponovili pravila škrata Zdravilka in zeliščarjev ter skušali ugotoviti iz katerih rastlin je skuhala čaj. Skupaj z Marijo so se sprehodili po njenem cvetočem vrtu, kjer so si rastline ogledali, potipali, povohali in okušali. Odpravili so se še na ogled rastlin v zeliščni vrt, kjer so z veseljem raziskovali tamkaj rastoče rastline in opazovali živali.

2. razred 3. razred

9. 10. 2022, 16:56
Regina Dobaja
1 od 28
Teden otroka

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki poteka od 3. do 9. oktobra, je Skupaj se imamo dobro. Ob dejavnostih, ki smo jih izvajali, smo se imeli res dobro. Krepili smo ustvarjalnost, prijateljstvo, sodelovanje, znanje, sproščenost in zabavo.

3. razred

9. 10. 2022, 8:20
Nataša Herga Kosi
1 od 21
ID Ustvarjalnice - 1. razred

Z učenci prvih razredov smo izvedli prvi dve uri interesne dejavnosti Ustvarjalnice. Učenci so najprej urili svoj pincetni prijem ter s polaganjem koruznih zrn ustvarili sliko piščančka. Kasneje so iz odpadnih tulcev ustvarili uporaben izdelek, in sicer stojalo za pisala. Prav vsi so pokazali veliko ustvarjalnosti in res pridno delali ter hkrati tudi uživali.

1. razred

7. 10. 2022, 17:07
Nataša Herga Kosi
1 od 39
Sprejem prvošolcev v skupnost učencev

Teden otroka so prvošolci zaključili s pomembnim dogodkom. Sprejeti so bili v skupnost učencev OŠ Voličina. Vsak prvošolec ima sedaj svojega varuha iz devetega razreda. Devetošolci so prvošolcem že predali povabilo na novoletni ples v decembru, skupaj pa so zaplesali tudi danes. Program so nam popestrili učenci 2. a ter 3. a, za kar se jim zahvaljujemo.

1. razred

7. 10. 2022, 11:04
Judita Bračko
1 od 10
Cirkuške vragolije bratov Malek

Tudi četrtošolcem in petošolcem sta brata Malek cirkuško obarvala njihov četrtkov šolski dan. Nasmejala sta nas in nas naučila nekaj zanimivih cirkuških vragolij. Učenci so v njuni družbi zelo uživali.

4. razred 5. razred

6. 10. 2022, 21:21
Simona Čuček
1 od 21
Cirkuške vragolije z bratoma Malek

Teden otroka sta učencem polepšala tudi navihana brata Malek. Skupaj z njima so se preiskusili v različnih cirkuških veščinah. Pri tem so uživali in bili zelo uspešni. 

1. razred 2. razred 3. razred

6. 10. 2022, 21:17
Mateja Karneža
1 od 10
7. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Prvič v šolski knjižnici

Učenci 1. a in 1. b so prvič obiskali šolsko knjižnico. Spoznali so pravila obnašanja v šolski knjižnici, kako si izposodimo knjigo in kako ravnamo z izposojeno knjigo. Prisluhnili so pravljici Medvedkova knjižnica, ki bi jo vsi z veseljem obiskali, in v dar dobili slikanico  Ide Mlakar Črnič: Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib. Slikanico je podarilo Društvo Bralna značka.

Dogodkovnik NMSB 2022

1. razred Knjižnica

6. 10. 2022, 11:28
mag. Anton Goznik
Mateja Karneža in Petra Munda dobitnici priznanja Društva pedagogov dr. Antona Trstenjaka

Sinoči, v sredo, 5. 10. 202, je bila v telovadnici OŠ Sveta Trojica prireditev ob svetovnem dnevu učiteljev. Društvo pedagogov dr. Antona Trstenjaka je najuspešnejšim učiteljem in vzgojiteljem podelilo priznanja za večletno uspešno delo.

Med dobitniki priznanj sta bili tudi učiteljici OŠ Voličina Mateja Karneža, ki je prejela priznanje I. stopnje, in Petra Munda, ki je prejela priznanje II. stopnje. Društvo pedagogov jima je priznanje podelilo za dosežke na področju razvoja šolstva in uvajanja novosti.

Učiteljici Mateja in Petra sta zelo pomemben člen kakovosti OŠ Voličina, zato jima za prizadevno in strokovno delo ter prejeto priznanje čestitamo.

4. 10. 2022, 14:05
Katja Majhenič
Obiskale nas bodo srednje šole

V mesecu marcu čaka devetošolce pomembna odločitev o izbiri srednje šole. Ker gre za življenjsko pomembno odločitev, se bomo nanjo dobro pripravili. V okviru poklicne orientacije bomo v času razrednih ur raziskovali srednješolske programe in poklice, ki učence zanimajo. Učenci bodo v času od oktobra do decembra 2022 vabljeni na individualne razgovore v šolsko svetovalno službo, kjer bodo poglobljeno razmišljali o svoji poklicni poti. V tem času jih bodo v času razrednih ur obiskale tudi srednje šole, ki bodo predstavile svoje programe. Seznam srednjih šol si lahko ogledate v priponki.

Adobe Acrobat dokument Poklicna orientacija - obiski srednjih šol na razredni uri
3. 10. 2022, 10:00
Petra Munda
1 od 9
Tehniški dan "Od lanu do platna"

Tudi učenci 4. in 5. a so v četrtek, 29. septembra, bili gostje Turističnega društva Destrnik. Prijazni gostitelji so skupaj z našo učiteljico Ireno Pernat  zavrteli kolo časa dobro stoletje nazaj in učencem pričarali krasen dan. Ti so se lahko preizkusili v različnih spretnostih od tolčenja lanenih stebel s tolkačem, trenjem s pomočjo trlic, pa do predenja na kolovratih, vezenja in peke rogljičkov. Pobliže pa so spoznali tudi življenje viničarjev ter stavbno dediščino naših prednikov. Dan, ki si ga je vredno zapomniti, saj dobre misli pridelajo dobre sadove.

4. razred 5. razred

29. 9. 2022, 22:27
Mojca Vogrin Pivljakovič
1 od 7
Pri zeliščarki in čebelarju - naravoslovni dan

Kljub temu, da se je ta teden  sonce skrivalo za oblaki, se nam je v sredo, 28. 9. 2022, prikazalo ravno toliko, da nas je malce ogrelo. Že v uvodu sta nam nasmeh na obraz pričarala gospa Danica in gospod Jože. Na njunem ekološkem vrtu gojijo zelišča in čebelarijo.

Ob potki smo spoznali zelišča, katerih imena so v slovenskem in latinskem jeziku zapisana na ličnih, glinenih tablicah. Opazili smo mnogo ptičjih hišic in hotel za žuželke.  Spoznali smo, kako pomembno je ravnovesje v naravi. Naenkrat se nam je pogled ustavil na čarobni hišici, ki je bila pod zemljo. Čajnica, kakor poimenujejo zemljanko nas je popolnoma očarala, saj smo v njej prisluhnili pravljici o babici Zimi.

Izdelali smo si ogrlico in leseno piščal. Nadeli smo si čebelarsko obleko in se odpravili do čebelnjaka. Gospod Jože nam je povedal veliko zanimivosti, med njimi tudi to, da čebela živi 21 dni in ves čas dela. Sedaj se zavedamo, kako koristne so čebele in da brez njih ne bi bilo življenja..

Ob koncu smo se posladkali z odličnimi palačinkami, ki smo jih namazali z medom  in posuli z ajdovimi kokicami. Mmm.

Bilo je zanimivo, poučno in zabavno.

4. razred 5. razred

29. 9. 2022, 21:01
Mateja Karneža
1 od 4
6. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

S knjigo na športni dan

Učenci 1., 2. in 3. razreda so v soboto, 24. 9. 2022, na športni dan vzeli tudi knjigo. Držali so se letošnjega slogana, da branje povežemo z gibanjem. Ker so se v sklopu športnega dne udeležili prireditve na Zavrhu, je to bila knjiga Deklica in general. Knjigo so predstavili pred Štupičevo vilo, ki jo je genaral Maister v času po svoji upokojitvi rad obiskoval. Nedaleč od vile je živela tudi Katica, ki je zgodbo o generalu zaupala avtorju slikanice, Tonetu Partljiču.

Dogodkovnik NMSB 2022

1. razred 2. razred 3. razred Knjižnica

29. 9. 2022, 13:26
Judita Bračko
1 od 10
Tehniški dan "Od lanu do platna"

V deževnem četrtkovem dnevu smo se z učenci 5. b in 6. razreda odpeljali v Desternik, kjer nas je s člani tamkajšnjega turističnega društva pričakala učiteljica Irena Pernat. Skupaj z njimi smo se preselili v življenje nekoč, spoznali postopek izdelave platna, o rastlini lan izvedeli veliko zanimivega, si ogledali viničarijo, kjer smo si z ogledom filma nazorneje predstavljali življenje viničarjev in njihovo delo. Na kolovratih smo predli niti, preizkusili smo ročne spretnosti na statvah in našivavanju lanenega cvetu, v kuhinji pa je omamno dišalo po lanenih slanih rogljičkih. Vrnili smo se polni lepih vtisov.

5. razred 6. razred

29. 9. 2022, 9:29
mag. Anton Goznik
Gradivo 1. sestanka sveta zavoda in 1. sestanka sveta staršev

Spoštovani člani sveta staršev in sveta zavoda, po pošti boste prejeli vabilo na 1. sestanek sveta zavoda in 1. sestanek sveta staršev, ki bo v torek, 4. 10. 2022, ob 17:30 v šolski jedilnici. Na spodnjih povezavah so objavljena gradiva oz. poročila, ki jih bomo obravnavali na sestanku. Prosim vas, da gradiva preberete in se sestanka udeležite. Hvala.

Adobe Acrobat dokument 1 Poročilo ravnatelja o realizaciji LDN
Adobe Acrobat dokument 2 Poročilo o delu v vrtcu
Adobe Acrobat dokument 3 Poročilo o izvajanju projektov
Adobe Acrobat dokument 4 Poročilo o dodatnem delu v I. VIO
Adobe Acrobat dokument 5 Analiza NPZ za 2021/22
Adobe Acrobat dokument 6 Poročilo o delu z nadarjeni učenci in učenci, ki potrebujejo pomoč
Adobe Acrobat dokument 7 Poročilo šolske svetovalne službe
Adobe Acrobat dokument 8 Poročila za področje knjižnice, GUM in TIT
Adobe Acrobat dokument 9 Sameevalvacijsko poročilo za 2021/22
28. 9. 2022, 17:33
Petra Cvikl Marušič
1 od 7
Jaša Vrčko ponovno blestel na wakeu

Jaša Vrčko se je v mesecu septembru udeležil kar dveh tekmovanj v wakeanju in na obeh pometel s konkurenco.

Prvo tekmovanje je bilo na Krku in je štelo kot hrvaško slovensko državno prvenstvo. Drugo je bilo na domačem terenu, v wake parku Dooplek. Nekaj utrinkov pa si lahko pogledate med fotografijami. Jašu pa vsekakor iskrene čestitke.

YouTube video Jaša na Krku
YouTube video Jaša (in Nala) na Poljskem

5. razred Šport

26. 9. 2022, 17:30
Brane Lazič
1 od 1
Planinski pohod Laško - Šmohor

Planinski krožek OŠ Voličina in PD Lenart vabita na pohod za osnovnošolce Laško - Šmohor. Pohod bo v soboto, 1. 10. 2022. Avtobusni prevoz stane 15 evrov za osnovnošolce člane PZS. Članarina za leto 2022 znaša 8 evrov. Več o pohodu najdete v spodnji priponki. Vabljeni!

Adobe Acrobat dokument Prijavnica - Šmohor
Adobe Acrobat dokument Razpis - Šmohor
Pohod Laško - Šmohor
25. 9. 2022, 19:31
Regina Dobaja
1 od 14
Udeležili smo se prireditve Trgatev Zavrh 2022

Najmlajši učenci naše šole so se v soboto, 24. 9. 2022, udeležili tradicionalne prireditve na Zavrhu. Pohod na Zavrh so opravili brez težav in z dobro voljo. Potem so si ogledali Viničarski muzej Kranvogel, se zabavali na igralih, izvedeli nekaj o generalu Maistru in si v lovskem domu ogledali lovsko razstavo. Za zabavo so se popeljali s turističnim vlakcem kar do Voličine. Da smo lahko pričarali nasmehe na obraze otrok, se zahvaljujemo vsem, ki ste nam prijazno priskočili na pomoč in poskrbeli, da je dan potekal lepo in zanimivo.

3. razred

25. 9. 2022, 19:04
Regina Dobaja
1 od 14
Evropski šolski športni dan

Za nami je zanimiv, pester, poskočen … dan.  Več povedo kar fotografije.

3. razred

25. 9. 2022, 16:42
Silva Potočnik
1 od 17
Športna dneva

Tudi učenci 2. razreda so bili konec tedna aktivni. Sodelovali so na dnevu slovenskega športa in na prireditvi Trgatev na Zavrhu. K uspešni rekreaciji je pripomoglo tudi vreme in prijazni krajani, ki so poskrbeli za kulturna, športna in kulinarična razvajanja.

2. razred

25. 9. 2022, 12:56
Nataša Herga Kosi
1 od 39
Športno obarvan teden

Pričeli smo v četrtek. Odpravili smo se na daljši pohod ter tako obeležili Dan slovenskega športa. Vmes smo poskrbeli tudi za to, da smo spoznali nekaj kulturne dediščine, saj smo obiskali kmetijo Kocbek, kjer se nahaja bolnica Cafa. Po ogledu kmetije ter okušanju njihovih dobrot smo dan zaključili prijetno utrujeni.

Do petka smo se seveda že spočili ter takoj zjutraj najprej zaplesali s prijaznimi učitelji iz Tovarne plesa. Sledila je predstavitev košarke kluba Lenart, kjer so učenci spretno rokovali s košarkarsko žogo na postavljenih poligonih na igrišču. Po malici smo se odpravili na krajši sprehod, na katerem smo tudi tekli ter se tako pridružili tudi projektu Množičen tek otrok. Za zaključek je sledila igra na igralih.

Vendar se naš teden še ni končal, saj smo se v soboto opravili peš tudi na Zavrh. Pot nas je vodila po naših gričih, ki smo jih brez težav premagali. Najprej so nas pričakali v Viničarskem muzeju, kjer nam je družina Kranvogl predstavila ogromno starih predmetov. Zahvaljujejo se jim tudi za prijazno pogostite. Pri stolpu na Zavrhu so nas pričakala napihljiva igrala, ki smo se jih zelo razveselili. Ogledali smo si filmček o Rudolfu Maistru. Nekaj zanimivosti pa nam je povedal tudi gospod Stanko Kranvogel. Premagali smo še zadnje metre do lovskega doma. Tam so nas  pričakali razstava lovcev, okrepčilo, za katerega se zahvaljujemo lovcem ter seveda naš prevoz v Voličino – vlakec Jurček.

Za konec pa še besede učencev: »V šoli je res super!«

1. razred 2. razred 3. razred

24. 9. 2022, 21:46
Simona Čuček
1 od 18
Trgatev 2022 na Zavrhu

Pohod na Zavrh, nahrbtniki polni dobrot, ogled kmečkega muzeja, napihljiva igrala, predstavitev generala Maistra, lovska razstava in vlakec so naredili naš športni dan popoln. Uživali smo. Hvala vsem, ki ste se potrudili za nas. 

1. razred

24. 9. 2022, 21:38
Simona Čuček
1 od 13
Evropski šolski športni dan

Učenci 1. razreda so tudi ta dan pridno "migali". So plesali, sodelovali v različnih poligonih, tekli in izvedli krajši pohod. Imeli so se lepo.

1. razred

24. 9. 2022, 21:21
Dani Sajtl
Posnetek proslave ob 265-letnici šolstva in 120-letnici šolske zgradbe

V rubriki video in na spodnji poovezavi je na voljo posnetek proslave ob krajevnem prazniku KS Voličina, 265-letnici šolstva, 120-letnici šolske zgradbe, zaključku energetske sanacije OŠ Voličina in izdaji zbornika Okno v svet 3.

YouTube video Posnetek proslave
24. 9. 2022, 8:32
Mateja Karneža
1 od 5
5. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Branje pri geografiji

Učenci 9. razreda so se pri geografiji v sklopu NMSB 22 urili v skupnem branju z razumevanjem. Skupaj so prebrali snov Kamninska sestava Slovenije in si na podlagi prebranega naredili miselni vzorec. Po izdelavi miselnega vzorca je sledil še razgovor.

Dogodkovnik NMSB 2022

9. razred Knjižnica

24. 9. 2022, 8:20
Mateja Karneža
1 od 5
4. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Ozvezdja

Pri pouku fizike so se osmošolci seznanili s strokovno literaturo in metodami dela, kot je raziskovanje iz literature. V sklopu NMSB 22 so učenci prebirali strokovno literaturo o vesolju, poslušali odlomek iz knjige Bojana Kambiča Ozvezdje, nato pa je sledila še diskusija.

Dogodkovnik NMSB 2022

8. razred Knjižnica

23. 9. 2022, 13:19
Judita Bračko
1 od 9
Športno smo preživeli dan slovenskega športa

23. september, dan slovenskega športa smo preživeli v gibanju. Učenci so se srečali z različnimi športnimi disciplinami. Že zjutraj smo zaplesali s plesnimi učitelji Tovarne plesa, na igrišču pa smo s lenarškimi košarkaši spretno vodili košarkarsko žogo in se zabavali skozi različne gibalne igre. Športni dan smo zaključili s krajšim pohodom po kraju. Na tak način smo ples in košarko še bolj približali učencem. Le ti  bodo lahko pod vodstvom Tovarne plesa obiskovali ure plesa v prihodnje tudi v Voličini. Vabljeni.

4. razred 5. razred 6. razred

23. 9. 2022, 9:56
Janja Horvat
1 od 15
Tehniški dan - Od lanu do platna

V sredo, 21. 9. 2022. so imeli učenci 7., 8. in 9. razredov tehniški dan. Namen tehniškega dneva je bil obujanje kulturne dediščine, zato smo se odpravili na Destrnik k Turističnemu društvu. Člani društva so prikazali, kako iz lana pridobimo različne izdelke. Učenci se se preiskusili na trlicah, kjer so trli lan, si ogledali viničarijo, pekli piškote, našivavali lanene prtičke, predli na kolovratu,.. Imeli so se odlično.

Za izvedbo tehniškega dneva se zahvaljujem ge. učiteljici Ireni Pernat in članom Turističnega društva Destrnik.

7. razred 8. razred 9. razred

22. 9. 2022, 22:08
Simona Čuček
1 od 13
Dan slovenskega športa

Tudi učenci 1. razreda so se skupaj s svojimi prijatelji iz 2. in 3. razreda odpravili na daljši pohod do kmetije Kocbek. Svoj prvi pohodniški podvig v šoli so prav vsi opravili z odliko. Prehodili so 10 kilometrov. Dan pa je bil še lepši zaradi ogleda kmetije, bolnice Cafa in prijaznih ter gostoljubnih članov družine Kocbek. 

1. razred

22. 9. 2022, 19:27
Regina Dobaja
1 od 18
Dan slovenskega športa

Dobre volje smo se opravili na svoj prvi športni dan v tem šolskem letu. Pohod se nam bo štel tudi kot opravljena naloga športnega programa Zlati sonček. V prijetnem sončnem vremenu smo premagovali griče in na poti videli marsikaj zanimivega. Mnoge zanimivosti in prijazni ljudje pa so nas pričakali na Aljaževem domu, pri Kocbekovih. Utrujeni, a še vedno dobre volje, smo se vrnili v šolo.

3. razred

22. 9. 2022, 17:38
Silva Potočnik
1 od 12
Dan slovenskega športa

Na pohodu po KS Voličina, ki smo ga izvedli v okviru dneva slovenskega športa, smo obiskali kmetijo Kocbek. Ogledali smo si partizansko bolnico Cafa in prisluhnili pripovedi o njenem nastanku in namenu. Na kmetiji smo uživali v družbi domačih živali in se sprehodili po sodobnem hlevu. Družinski člani so nas pogostili z domačimi sokovi, jabolki, hruškami in odličnimi jogurti.

2. razred

21. 9. 2022, 13:24
Mateja Karneža
1 od 7
3. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

S košarko do branja

Učenci 5. a in b so v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja povezali kulturo branja in gibanja z branjem v naravi. Po metodi dolgega branja so skupaj z učiteljico brali knjigo Primoža Suhodolčana z naslovom Košarkar naj bo!

Dogodkovnik NMSB 2022

5. razred Knjižnica

18. 9. 2022, 20:48
mag. Anton Goznik
1 od 40
Proslava ob 265-letnici šolstva, 120-letnici šolske zgradbe, zaključku energetske sanacije OŠ Voličina in izdaji zbornika Okno v svet 3 ter krajevnem prazniku KS Voličina

V petek, 16. 9. 2022, ob 19.00 je bila v kulturnem domu v Voličini proslava, na kateri so zbrane nagovorili predsednik sveta KS Voličina, g. Peter Golob, ravnatelj, mag. Anton Goznik, svetovalka ZRSŠ OE Maribor, ga. mag. Barbara Lesničar in župan Občine Lenart, g. mag. Janez Kramberger.

Na proslavi je OŠ Voličina prejela priznanje Sveta Krajevne skupnosti Voličina za prispevek k družbenemu in kulturnemu razvoju kraja ob 265-letnici delovanja.

Po proslavi so si lahko vsi zbrani ogledali razstave v šoli. Razstave so bile na ogled tudi v nedeljo, 18. 9. 2022, od 8.00 do 13.00.

Adobe Acrobat dokument Priznanje KS Voličina
YouTube video Posnetek proslave
17. 9. 2022, 21:19
Regina Dobaja
1 od 22
Na Pikinem festivalu

Zabavno, igrivo, norčavo, poučno … je bilo v Pikinem Narobe svetu. Le kdo si ne želi  pričeti dneva na igralih, kjer se lahko preizkusi v različnih veščinah? Potem pa mnoge ustvarjalne in športne delavnice. Kar težko se je bilo odločiti kje sodelovati, saj jih je bilo toliko. Po sprehodu skozi Velenje je sledil ogled predstave Kokoška Emilija. Tudi tukaj smeha ni manjkalo. Žal se je prijeten in zabaven dan prehitro končal.

3. razred

15. 9. 2022, 20:12
Simona Čuček
1 od 26
Pika v Velenju

Če si moj prijatelj, me kliči Pika Nogavička, pike imam na nosku, a nogavičke na nogah.

Le kdo ne pozna slavne Pike Nogavičke, najbolj zabavne in najmočnejše deklice na svetu? Učenci 1. razreda so jo spoznali v Velenju, kamor je prišla z daljne Švedske. Skupaj so se igrali, ustvarjali in zabavali. Odpeljala jih je tudi na dramsko predstavo Kokoška Emilija, kjer so se na ves glas skupaj smejali. Obljubili so ji, da se kmalu spet vidijo!

1. razred

15. 9. 2022, 17:39
Nataša Herga Kosi
1 od 15
Pikin festival

V Velenju se je letos odvijal že 33. Pikin festival. Udeležili smo se ga tudi prvošolci ter tam zelo uživali. Pot do Velenja je minila kar hitro, saj smo vmes ves čas klepetali ter se imeli lepo. Ob prihodu na avtobusno postajo nas je pričakala naša Pika Brigita, ki nas je spremljala skozi celotno dogajanje. Najprej smo potolažili naše lačne trebuščke ter se nato predali brezskrbni igri na prostem. Sledile so zabavne ustvarjalnice oz. delavnice. Nekateri naši učenci so se med delavnicami spremenili kar v gusarje ter muce, saj so se odpravili v Pikino lepotilnico, kjer so jim poslikali obraze. Čas je kar hitro bežal in  napočil je  trenutek, ko smo se odpravili proti Glasbeni šoli, kjer smo si ogledali predstavo z naslovom Kokoška Emilija. Res smo uživali ter se dodobra nasmejali. Spet so se oglasili naši trebuščki in ponovno smo poskrbeli, da so bili zadovoljni. Še malce igre na prostem in že  smo sedli na avtobus ter se prijetno utrujeni odpravili nazaj proti Voličini, kjer so nas že čakali starši. Preživeli smo res lep dan v tem narobe svetu, kar je bila tudi letošnja tema festivala.

1. razred

15. 9. 2022, 10:39
Mateja Karneža
1 od 6
1. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Angleščina je lahko zanimiva

Pri pouku angleščine so se učenci 7. razreda podali v svet angleških besed. Vsak učenec je lahko izbiral med ponujenimi knjigami, ki jih imamo v šolski knjižnici. Pričeli so s krajšimi in nadaljevali z daljšimi.

Dogodkovnik NMSB 2022

7. razred Knjižnica

14. 9. 2022, 18:57
Natalija Ornik Kramberger
1 od 8
Strokovna ekskurzija 9. razreda

Učenci 9. r. smo se 14. 9. 2022 odpravili na strokovno ekskurzijo na Primorsko. Pot nas je vodila do Postojnske jame, kjer smo raziskovali prečudovit kraški svet. Najbolj nam je bila všeč vožnja z vlakcem in človeška ribica. Ogledali smo si še razstavni paviljon Expo in se odpravili proti težko pričakovanemu Portorožu. Tam smo preživeli čudovit sončen popoldan.

9. razred

14. 9. 2022, 18:23
Silva Potočnik
1 od 14
2. razred na Pikinem festivalu

Že nekaj dni prej so se učenci veselili našega izleta v Velenje. V sredo zjutraj nas je na velenjski avtobusni postaji pričakala Pika Eva. Odpeljala nas je na igrišče, kjer smo imeli malico. Z veseljem so se učenci preizkusili na različnih igralih. Po temeljitem jutranjem ogrevanju so nas čakale raznolike delavnice, ki so jih vodili animatorji v Rdeči dvorani. Največ pozornosti je požela plezalna stena. Sledil je sprehod skozi Velenje in ogled predstave Kokoška Emilija. 

2. razred

9. 9. 2022, 13:28
mag. Anton Goznik
1 od 1
Vabilo na proslavo v petek, 16. 9. 2022, ob 19.00

Spoštovani starši, krajani in prijatelji KS Voličina ter OŠ Voličina,

prijazno vas vabimo na proslavo ob krajevnem prazniku, 265-letnici šolstva, 120-letnici šolske zgradbe, zaključku energetske sanacije OŠ Voličina in izdaji zbornika Okno v svet 3, ki bo v petek, 16. 9. 2022, ob 19.00 v kulturnem domu v Voličini.

Po proslavi ste vljudno vabljeni na ogled razstave v prostore šole.

Razstava v OŠ Voličina bo na ogled tudi v nedeljo, 18. 9. 2022, od 8.00 do 13.00. Veselimo se vašega obiska.

Adobe Acrobat dokument Vabilo
7. 9. 2022, 12:40
mag. Anton Goznik
Avtobusni vozni red bo od 12. 9. 2022 spremenjen

Starše in učence vozače obveščamo, da bo šolski avtobus začel voziti po novem voznem redu v ponedeljek, 12. 9. 2022.

Glede na do 9. 9. 2022 veljavni vozni red šolskega avtobusa se je pri jutranjih vožnjah v šolo dodalo novo postajališče – Selce (Belcl) na progi IV, kjer bo avtobus pobiral šolske otroke ob 8:03. Šolski avtobus bo zjutraj iz vseh postaj pred postajo Selce (Belcl) odpeljal 4 minute prej.

Sprememba je tudi pri popoldanski progi III, ko avtobus odpelje iz avtobusne postaje oz. izpred šole ob 14:10. Takrat bo avtobus spet peljal do nove postaje – Selce (Belcl), posledično pa bodo učenci vozači izstopili kasneje na postaji Selce (bencinska črpalka), ko se bo avtobus vračal nazaj proti Voličini.  

V upanju, da boste spremembo voznega reda šolskega avtobusa sprejeli z razumevanjem, vas lepo pozdravljamo.

Adobe Acrobat dokument Vozni red šolskega avtobusa od 12 SEP 2022 naprej
6. 9. 2022, 18:28
Nataša Herga Kosi
1 od 28
Sprejem prvošolcev

1. september – pričakovanje, navdušenje, radovednost, črvičenje v trebuščku, …

Vse to so občutki, ki so spremljali tudi naše prvošolce, njihove starše in pa seveda tudi učiteljice, ki smo jih nestrpno pričakovale. Prav vsi prvošolci so ponosno in nasmejano zakorakali skozi velika vrata naše šole.

Po uvodnem pozdravu ravnatelja in učiteljic so jim četrtošolci zaigrali predstavo o Binetu, ki ga je bilo strah šole. Učenci so jo pazljivo poslušali in spremljali. Po predstavi so že sledile prve naloge učiteljic, saj veste učiteljice pač rade sprašujemo in postavljamo takšne in drugačne naloge. Nadaljevali smo s svečanim sprejemom med šolarje, na katerem so učenci za spomin prejeli knjigo. Okrog vratu smo jim nadeli rumeno rutko, da bodo bolj vidni in varni v prometu. Prejeli so figurici čebelic, ki jim bosta v pomoč med šolskim letom. Sledilo je sladko presenečenje – velika čokoladna torta. Sladkih misli smo se nato poslovili ter si obljubili, da se nasmejani v šolo vrnemo že naslednji dan.

1. razred


© 2004-2022 OŠ Voličina. Vse pravice pridržane. | 7. 12. 2022, 20:55