Oblak 365Arnes Učilnice

kontakt | šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | prehrana | naši uspehi | knjižnica | šport | povezave | IP | galerija | video | šolarček

Knjižnica

Knjižnične novice
Šolska knjižnica
Bralna značka
Učbeniški sklad
Adobe Acrobat dokument Domače branje (seznam)
Adobe Acrobat dokument Cankarjevo tekmovanje
Šolske potrebščine 2024/25
COBISS+
Knjižnične novice

šolsko leto: objavil-a:

14. 6. 2024, 7:20
Mateja Karneža
1 od 1
Junijske knjižne novosti

Še zadnjič v letošnjem šolskem letu se vam oglašam iz šolske knjižnice. Tudi v tem mesecu se je nabralo kar nekaj knjižnih novosti. Čeprav šolska knjižnica počasi zapira vrata, lahko novosti najdete tudi na policah Knjižnice Lenart, kjer vam jih bodo z veseljem izposodili.

Želim vam brezskrbne počitnice, veliko razigranih trenutkov in bralnih užitkov.

Junijske knjižne novosti

Knjižnica

7. 6. 2024, 10:48
Mateja Karneža
1 od 10
Zdrava šola in medgenaracijsko branje

Učenci 1. a in 9. a so se med šolskih letom družili s knjigo. Večina prvošolcev na začetku še ni znala brati, skozi šolsko leto so spoznali črke in naredili svoje prve bralne korake. Devetošolci, njihovi varuhi, so veščino branja do konca šolanja dobro izpili, kar so dakazovali ob torkih zjutraj, ko so našim najmlajšim šolarjem prebirali pravljice. Svoje poslanstvo so vestno in odgovorno opravljali, nekateri tudi zelo pozitivno presenetili. Najmlajši pa so vsak torek nestrpno čakali, kdo bo stopil skozi vrata z novo knjigo.

1. razred 9. razred Knjižnica

4. 6. 2024, 17:19
Mateja Karneža
1 od 10
Zaključek bralne značke

V petek, 30. 5. 2024, nas je na zaključku bralne značke obiskala mladinska pisateljica Janja Vidmar, ki je napisala že več kot 80 knjig za otroke in mladino. V zadnjem času pa uspešno ustvarja tudi za odrasle bralce. V svojem nastopu se je z besedo dotaknila sebe kot otroka in najstnice in nazadnje kot odrasle pisateljice. Skozi zanimivo in duhovito metodo iskanja dekleta za fanta je večkrat poudarila, da je branje pomembno in da moramo brati.

To, da na šoli beremo, dokazujejo tudi s pripovedovanjem knjig za bralno značko. V letošnjem letu smo na šoli pridno brali. Bralno značko je namreč osvojilo 76,39 % učencev. Najbolj pridni bralci so bili učenci od 1. do 4. razreda, saj so vsi osvojili bralno značko.

Na prireditvi je pisateljica še posebej čestitala 14 zlatim bralcem, ki so bili zvesti knjigi vseh 9 let šolanja. To so: Maja Balaj, Jan Čuček, Maja Daks, Zala Družovič, Nika Farazin, Aljaž Fras, Lana Brus, Neja Ditner, Vito Egghart, Nino Knezar, Timotej Kocbek, Neža Kuhar, Anže Majer in Vita Munda.

Knjižnica

26. 5. 2024, 18:44
Mateja Karneža
1 od 10
Noč branja

V petek, 24. 5. 2024, smo na šoli organizirali Noč branja za nadarjene učence in učence, ki zelo radi berejo. Ker so bili prisotni učenci od 4. do 8. razreda, so se preko socialnih iger najprej med seboj dobro spoznali, nato pa so se preizkusili še v spretnostnih igrah. Da so si nabrali moči za branje in reševanje kviza, so si vmes pripravili večerjo. Po koncu vseh aktivnosti so utrujeni zaspali. Noč je bila zelo kratka, zjutraj jih je čakal še zajtrk in odhod domov.

Knjižnica

18. 5. 2024, 17:45
Mateja Karneža
1 od 1
Majske knjižne novosti

Čeprav je mesec maj in nas vse vabi, da prosti čas preživimo v naravi, ga lahko preživimo tudi s knjigo v roki. Knjižni junaki nas popeljejo v druge svetove, tja, kjer še nismo bili, vključijo nas v dogodivščine, ki jih še nismo doživeli, pričarajo nam svet, ki ne obstaja in bi si ga želeli.

Pridite in poglejte, kaj vam lahko ponudijo knjižne novosti.

Majske knjižne novosti

Knjižnica

16. 5. 2024, 20:39
Mateja Karneža
1 od 9
Obisk Knjižnice Lenart - projekt Rastem s knjigo

V sredo, 25. 5. 2024, so sedmošolci v sklopu nacionalnega projekta Rastem s knjigo obiskali Knjižnico Lenart. Knjižničarke so nas prijazno sprejele in nam na zelo doživet ter zanimiv način predstavile izbrano knjigo projekta Irene Androjna: Modri otok. Popeljale so nas na otok, kjer se štirje najstniki, ki se spopadajo z različnimi težavami, na poletnem počitniškem taboru zapletejo v pravo dogodivščino, ki se dogaja na otoku z neokrnjeno naravo in v svetu Kraljestva neskončne zarje.

Po predstavitvi knjige in njene avtorice so nam predstavile še uporabo knjižnega kataloga Cobiss, postavitev gradiva v knjižnici, čitalnico in domoznanski oddelek, kjer hranijo kar nekaj dragocenega gradiva.

Nato smo se v šoli preizkusili v reševanju kviza na temo izbrane knjige, čaka pa nas še branje knjige, ki ga bomo vključili v domače branje.

YouTube video Predstavitev knjige Modri otok

7. razred Knjižnica

23. 4. 2024, 15:21
Mateja Karneža
1 od 1
Aprilske knjižne novosti

Današnji dan je kot naročen za branje knjig. Pomlad nas je sicer že dobro razvadila s prijetnimi temperaturami, vendar je narava spet pokazala svojo moč. Ker je pred nami še nekaj hladnih dni in prvomajske počitnice, pridite v knjižnico in si izposodite katero izmed novih knjig, ki smo jih nabavili v mesecu aprilu.

Aprilske knjižne novosti

Knjižnica

23. 4. 2024, 15:12
Mateja Karneža
1 od 1
23. april - Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

Dan knjige je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. To je dan, ko praznuje knjiga in vsi bralci sveta. 2. aprila praznujejo najmlajši ob mednarodnem dnevu knjig za otroke. 23. aprila pa povsod po svetu praznujejo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija 23. aprila podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: "Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!" Dan je posvečen promociji branja, hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so pripomogli h kulturnemu napredku človeštva. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo: tega dne leta 1616 sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

Knjižnica

26. 3. 2024, 7:55
Mateja Karneža
1 od 1
Marčevske knjižne novosti

Zima se je poslovila in prišla je pomlad. V mesecu marcu smo v šolski knjižnici obogatili knjižnično zbirko z novimi knjigami za vse starosti, za najmlajše in najstarejše bralce v šolskih klopeh. Poglejte in se prepričajte.

Marčevske knjižne novosti

Knjižnica

19. 2. 2024, 18:04
Mateja Karneža
1 od 1
Februarske knjižne novosti

Pred nami so zimske počitnice, med katerimi bo veliko prostega časa, ki ga lahko zapolnimo tudi z branjem knjig. V šolski knjižnici te čaka na policah nekaj novih knjig. Poglej, morebiti najdeš kaj zase.

Februarske knjižne novosti

Knjižnica

15. 12. 2023, 8:34
Mateja Karneža
1 od 1
Decembrske knjižne novosti

Prazniki že trkajo na naša vrata in približuje se čas, ko bomo imeli več časa zase in svoje bližnje. Popoldneve in večere si lahko popestrite  tudi z branjem knjig. Poleg priloženih novosti, ki so se znašle na knjižnih policah, imamo vedno bogatejšo knjižnično zbirko, ki čaka na vas.

Želim vam sproščeno praznično branje!

Decembrske knjižne novosti

Knjižnica

19. 11. 2023, 18:00
Mateja Karneža
1 od 1
Novembrske knjižne novosti

Na knjižnih policah se je meseca novembra nabralo veliko novih knjig za bralce vseh starostnih skupin. Če boste pogledati na priloženo povezavo, boste našli seznam le-teh. Upam, da boste našli tudi kaj zase in se oglasili v šolski knjižnici, da si izposodite katero izmed knjig.

Novembrske knjižne novosti

Knjižnica

14. 11. 2023, 10:38
Mateja Karneža
1 od 5
Evropski jeziki

Včeraj, v ponedeljek, 13. 11. 2023, smo na šoli organizirali predavanje o uradnih jezikih Uvropske unije, ki mu je sledila še podrobnejša predstavitev naše sosednje države Madžarske in njenega jezika.

Gospod Matej Škorjak, ki prihaja s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je učencem 8. in 9. razreda predstavil veliko zanimivosti o uradnih jezikih EU, kje se uporabljajo, kdo jih govori ..., kaj je materni in kaj mrtvi jezik, koliko jezikov se govori na Zemlji in kateri je jezik, ki ga govori največ prebivalcev našega planeta. Kot zanimivost je učencem s pomočjo posnetka predstavil sporazumevanje na enem izmed španskih otokov, kjer se prebivalci ne sporazumevajo z besedami, ampak z žvižganjem.

Gospa Ines Katarina Gall, prestavnica Lisztovega inštituta, je nato predstavila Madžarsko z njenimi naravnimi in kurnimi znamenitostmi in spregovorila v madžarščini, ki je nihče izmed nas ni čisto nič razumel. Kmalu smo ugotovili, da imajo Madžari v svojem jeziku veliko več črk kot mi, a mački še vedno rečejo enako kot mi.

YouTube video Sporazumevanje z žvižganjem na španskem otoku La Gomera

8. razred 9. razred Knjižnica

27. 10. 2023, 11:19
Mateja Karneža
1 od 1
Oktobrske knjižne novosti

Dnevi so vse krajši, noči pa daljše, zato se ob večerih prileže počitek s knjigo v roki. Na knjižnih policah v šolski knjižnici se je znašlo ponovno cel kup novih knjig. Poglejte, če najdete kaj zanimivega.

Oktobrske knjižne novosti

Knjižnica

15. 10. 2023, 17:24
Mateja Karneža
1 od 7
7. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Medgeneracijsko branje

V sklopu sprejema prvošolcev v šolsko skupnost je devetošolka Zala Družovič našim najmlajšim prebrala pravljico Jane Chapman Krtov mirni kotiček. Učenci so pridno poslušali, Zala pa se je dobro znašla v vlogi bralke in prvošolcem pokazala, kako bodo brali čez devet let.

Ob tej priložnosti so vsi prvošolci prejeli slikanico Marka Kravosa Ptica selivka, ki jo je doniralo Društvo Bralna značka Slovenije.

Dogodkovnik NMSB

1. razred Knjižnica

3. 10. 2023, 9:13
Mateja Karneža
1 od 4
6. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Na obisku v vrtcu

Učenci 2. a so obiskali svoje prijatelje v vrtcu, in sicer v skupinah Sončki in Utrinki. V parih ali skupinah so jim prebrali krajše zbodbe in se o njih pogovorili. Čeprav so majhni, jim je šlo dobro od rok. Saj veste, vaja dela mojstra. Vsak drugošolec je še narisal pobarvanko na temo svoje knjige, ki so jo z vrtčevskimi otroki skupaj pobarvali.

Dogodkovnik NMSB

Sončki Utrinki 2. razred Knjižnica

30. 9. 2023, 20:23
Mateja Karneža
1 od 6
5. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

O vesolju

Učenci 2. b so v mesecu septembru raziskovali vesolje. Po skupinah so si izbrali temo, ki jih je najbolj pritegnila. Skupaj so pregledovali in brali knjige, kasneje pa svoja opažanja predstavili drugim skupinam. Veliko so se naučili o meteoritih, sončnem mrku, zvezdah in spoznali nekaj ozvezdij. Ali ste vedeli, da obstaja ozvezdje Velika zajemalka? Tudi drugošolci niso, a zdaj vedo.

Dogodkovnik NMSB

2. razred Knjižnica

28. 9. 2023, 15:24
Mateja Karneža
1 od 1
Septembrske knjižne novosti

Mesec dni pouka je že za nami, odprla so se tudi vrata šolske knjižnice in knjižne police so postale bogatejše za kar nekaj novih knjig. Poglejte seznam novosti, na katerem morebiti najdete kaj za vaš bralni okus.

Se vidimo v knjižnici.

Septembrske knjižne novosti

Knjižnica

27. 9. 2023, 19:33
Mateja Karneža
1 od 8
4. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Prvi obisk šolske knjižnice

V torek, 26. 9. 2023, so naši prvošolci prvič obiskali šolsko knjižnico. Spoznali so prostor, izvedeli, kje najdejo knjige za cicibane, kako iščemo knjige v knjižnici in kako si knjige izposodimo. Da je bil obisk knjižnice še bolj zanimiv, so učenci prisluhnili pravljici Poppy Bischop: Medvedkova knjižnica. Prvošolci so se izkazali za zelo dobre poslušalce. Najbolj pa so se razveselili, ko so si na koncu lahko izposodili vsak svojo knjigo.

Dogodkovnik NMSB

1. razred Knjižnica

27. 9. 2023, 16:28
Mateja Karneža
1 od 7
3. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Beremo skupaj

V 3. razredu smo skupaj prebirali knjigo Josipa Ribičiča: Nana, mala opica. Še posebej nam je lepo, kadar to lahko počnemo skupaj. Prejšnji dve leti nam je knjige brala učiteljica Silva, sedaj pa lahko to počnemo že sami. Vsebino smo si popestrili z ilustracijami, ki smo jih pritrdili na pano. Uživali smo v skupnem branju.

Dogodkovnik NMSB

3. razred Knjižnica

20. 9. 2023, 15:41
Mateja Karneža
1 od 2
2. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Pišemo in beremo

Učenci 4. razreda so napisali narobe pravljico, ki so jo vsak posebej prebrali svojim sošolcem v skupini. Po načelih formativnega spremljanja so po kriterijih uspešnosti podali sošolcem ob poslušanju pravljic svoje povratne informacije. Ob poslušanju in vrstniškem vrednotenju so zelo uživali. Svoje pravljice bodo poslali na šolski časopis Šolarček in z nekaterimi popestrili razredni strenski časopis.

Dogodkovnik NMSB

4. razred Knjižnica

20. 9. 2023, 15:29
Mateja Karneža
1 od 4
1. dogodek Nacionalnega meseca skupnega branja

Branje z lovcem

Učenci 4. in 5. razreda so v sklopu posebnega dne, ko so se z lovcem odpravili v gozd, posvetili nekaj časa skupnemu branju z lovcem. Gospod Kranvogel je učencem prebiral strokovno literaturo, ki ima v letošnjem projektu NMSB posebno težo, saj je ena imed nalog projekta branje strokovne literature. V roke je vzel revijo Lovec in učencem prebral strokovni članek o Lisici. Učenci so z zanimanjem poslušali in postavili lovcu kar nekaj vprašanj.

Dogodkovnik NMSB 23

4. razred 5. razred Knjižnica

8. 9. 2023, 16:25
Mateja Karneža
1 od 1
Nacionalni mesec skupnega branja

Današnji dan, 8. september, je uradni pričetek Nacionalnega meseca skupnega branja 2023, ki se mu bomo kakor že prejšnja leta tudi letos pridružili z našimi učenci.

V letošnjem letu bo projekt posebno pozornost namenili:

  • promociji nacionalnih projektov za spodbujanje branja in bralne pismenosti v domačem in mednarodnem prostoru,
  • branju strokovne in stvarne literature in
  • medgeneracijskemu branju.

O naših aktivnostih boste obveščeni na šolski spletni strani, lahko pa nam sledite tudi na dogodkovniku, kjer bodo objavljene vse naše dejavnosti, povezane z branjem.

Dogodkovnik NMSB23

Knjižnica


© 2004-2024 OŠ Voličina. Vse pravice pridržane. | 24. 7. 2024, 22:46 |